Mogelijkheden in begeleiding
Of het nu gaat om leerwerk of werkaanpak op school of om sociale ontwikkeling, mijn persoonlijke aanpak is erop gericht om jou weer vol zelfvertrouwen te laten functioneren op het niveau dat bij je past.
Lees verder voor alle begeleidingsmogelijkheden, mijn werkwijze, de financiële kant en veelgestelde vragen.
Schoolwerk, leeraanpak & planning
Je kunt natuurlijk niet overal goed in zijn, dus als je op school steeds maar blijft worstelen met dat ene vak is het misschien tijd om wat hulp in te gaan roepen.
Uitleg
Of het nou om spelling, rekenen, begrijpend lezen, wiskunde, Engels of geschiedenis gaat, het uitgangspunt is hetzelfde: jou met extra uitleg, tips en hulpmaterialen op weg helpen naar een beter begrip van de lesstof. Meestal is het logische gevolg daarvan dat je prestaties verbeteren.
Planning
Soms is het niet een speciaal vak waar je niet goed in bent, maar blijven je prestaties over de hele linie lager dan bij jou past. Ondanks dat je oplet in de klas en je huiswerk maakt, loop je vast en dreig je misschien wel te blijven zitten. Wat nu? Door samen te kijken naar je planning, je werkaanpak en de manier waarop jij leert krijg je meer inzicht in een voor jou handige organisatie van je bezigheden. Als je dat vervolgens toepast op zowel je privéleven als je schoolwerk, zul je merken dat je meer overzicht krijgt en er rust ontstaat. De moeite waard om te proberen toch?
Persoonlijke & sociale vaardigheden
Er kunnen veel dingen zijn die je prestaties op school negatief beïnvloeden, maar die in feite niet direct te maken hebben met je schoolwerk.
Uitdagingen
Denk maar eens aan faalangst, een laag zelfbeeld, omstandigheden bij jou thuis (bijvoorbeeld ruziënde ouders, een verbouwing, een overleden oma of opa) of problemen met je vriend(in)en. Die kunnen er in de praktijk voor zorgen dat je ongerust, gespannen of afgeleid bent, waardoor je je niet meer goed op je schoolwerk kunt concentreren. En dan merk je pas hoe groot de uitdaging is om dat te veranderen. Want hoe doe je dat?
Samen oplossen
Op die momenten kun je best een luisterend oor en de tips van een ervaren coach gebruiken. Samen op zoek naar de aanpak of hulpmiddelen die jou kunnen helpen om je sterker te gaan voelen, uit de negatieve spiraal te komen en weer beter in je vel te zitten. Want gelukkig heb je zelf invloed op hoe je met de dingen in je leven omgaat.
Ik help je graag om te ontdekken wat voor jou werkt!
Aangepast aan diagnose & andere wensen
Diagnose
Heb jij een diagnose of denken je ouders en school dat je een leer- of ontwikkelingsstoornis zou kunnen hebben? Dan kunnen dingen die voor de meeste leerlingen heel gewoon zijn voor jou misschien een zware opgave zijn. Of je hebt moeite om jezelf of anderen te begrijpen. Wat is het dan fijn als er iemand is die naar je luistert, snapt wat je bedoelt en met je meedenkt.
Het doel? Jou helpen om te ontdekken wie je bent en wat er bij je past, waardoor jij gemakkelijker je weg kunt vinden, beter functioneert en je prettiger voelt.
Plan op maat
Zoeken je ouders en school begeleiding in het kader van passend onderwijs? Met een plan op maat en reële doelen begeleid ik jou en adviseer ik ook je ouders en de school als daar behoefte aan is. Ook met eventueel andere begeleiders werk ik dan graag samen om jou optimaal te kunnen ondersteunen. Daarbij heb ik het motto "There is always a way". Kortom: we zoeken net zo lang door totdat we de manier gevonden hebben waarmee jij het beste geholpen bent.
Mijn werkwijze
Kennismaking
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we wat de hulpvraag is en hoe mijn begeleiding daar het beste op zou kunnen aansluiten. Ook bespreken we waar, hoe laat, hoe lang en hoe vaak de begeleiding zou kunnen plaatsvinden en wat de kosten zijn. Naar aanleiding van dit gesprek ontvang je een uitgebreide offerte.
Afspraken
Als de begeleiding start ontvang je een formulier waarop alle gemaakte afspraken zijn vastgelegd. De sessies kunnen naar keuze aan huis, op school of in mijn praktijk plaatsvinden en hebben een sterk persoonlijk karakter: bij methode- of materiaalkeuze en begeleiding staat de leerling of student altijd centraal.
Communicatie
Alle betrokkenen worden regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Met rapportages op aanvraag en desgewenst een eindevaluatie wanneer de begeleiding stopt ligt mijn focus vooral op de daadwerkelijke begeleiding. Op aanvraag van ouders worden overlegmomenten gepland met ouders, leerkrachten of andere begeleiders.
De financiële kant
Voor een sessie van 45 minuten is het standaard tarief € 45.
Tarieven zijn mede afhankelijk van de begeleiding die nodig is. Dit heeft te maken met plaats, tijd en inhoud van de sessies en van eventueel extra te leveren diensten.
-
Het introductiegesprek is altijd kosteloos.
-
Alle tarieven zijn vrijgesteld van btw.
-
Er is korting mogelijk bij meerdere sessies per week of wanneer meerdere kinderen uit 1 gezin door mij worden begeleid. Ik informeer je graag over de mogelijkheden!
Er kan een all-in prijs afgesproken worden, maar je kunt er ook voor kiezen om eventuele reiskosten, overlegmomenten met school of andere begeleiders en het maken van rapportages als extra kosten te laten berekenen.
Facturen worden aan het einde van de kalendermaand verstuurd.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met me op: ik help je graag verder!
Onze zoon was redelijk onzeker en is héél veel sterker geworden! Het is hem gelukt om over te gaan, terwijl hij op zitten blijven stond. Zonder de professionele hulp van Désirée had het er waarschijnlijk heel anders uitgezien.
Désirée heeft mij vanaf groep 6 tot aan mijn examen begeleid en hielp mij de lesstof te begrijpen in plaats van het alleen maar te herhalen. Ik ontdekte dat die manier van leren beter bij mij past en dat heeft mij erg geholpen.
Tamara Schreuder – trotse moeder
Micha Peeters – oud-leerling
Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest voorkomende hulpvragen voor begeleiding?
Schoolwerk
- (begrijpend) lezen, spelling, dyslexie
- rekenen en studievaardigheden
- training voor de eindtoets primair onderwijs
Beter in je vel
- werkaanpak en leerstrategieën
- zelfvertrouwen en zelfbeeld
- faalangstreductie
- planning en organisatie van huiswerk en examens
- begeleiding n.a.v. diagnoses
- begeleiding in het kader van passend onderwijs
Nog veel meer
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden! Wil je hier meer
over weten, dan kun je me altijd vrijblijvend een berichtje sturen.
Kan begeleiding helpen als je autisme hebt?
Is er ook begeleiding voor de eindtoets in groep 8?
Zorgen
Er is zeker begeleiding mogelijk! Veel kinderen (en ouders) maken zich zorgen over de eindtoets in groep 8: Komt de score wel overeen met wat jij écht kan? Hoe gaat zo’n toets eigenlijk? Wat kan ik doen om met vertrouwen de toets te maken?
Vertrouwen
In mijn begeleiding leg ik vooral op die laatste vraag de nadruk, zodat jij straks met een gerust hart de toets in kunt gaan. Daarbij besteden we extra aandacht aan de onderdelen die jij lastig vindt. En we kijken ook naar de resultaten van de entreetoets als die in groep 7 is afgenomen. Daarnaast gaat het vooral over het op een positieve manier vertrouwd raken met de opzet en de vraagstelling van de toets. Vind je het fijn om de voorbereiding in samenwerking met je meester of juf te doen? Geen probleem natuurlijk!
Jouw niveau
Het gaat er mij zeker niet om dat je zo hoog mogelijk gaat scoren op de eindtoets, maar mijn doel is om te zorgen dat jij met zelfvertrouwen de toets ingaat. Als je met zo’n positieve mindset de toets hebt gemaakt, zal de score beter passen bij jouw niveau, zodat jij samen met je ouders en je meester of juf de juiste stroming in het voortgezet onderwijs kan zoeken. En dat is dan weer één van de dingen die er voor kunnen gaan zorgen dat jij je straks op je plek gaat voelen op de school van je keuze!
Ja! Begeleiding met een aanpak die precies bij jou past, kan jou zeker helpen. Als jij autisme hebt, kun je tegen allerlei dingen aanlopen die voor jou niet vanzelf gaan. Het contact met andere kinderen en volwassenen bijvoorbeeld, of je niet goed kunnen concentreren in de klas. Ook kunnen onverwachte veranderingen en dingen als harde geluiden of fel licht je helemaal in de war brengen. Lastig om met zulke dingen om te gaan, want het dagelijks leven zit vol met dat soort momenten, zowel op school als thuis. Hoe houd je jezelf dan staande?
Het belangrijkste vind ik dat jij weet wie je bent. Daar bedoel ik mee dat jij jezelf goed kent, dus weet wat jouw karakter is, maar ook wat je autisme voor invloed op je heeft. Pas dan kun je gaan begrijpen wat jij nodig hebt om goed te functioneren in de maatschappij. Ik help je graag om te ontdekken welke eigenschappen jij hebt, om je autisme beter te begrijpen en samen op zoek te gaan naar jouw talenten. Positieve eigenschappen die jou sterker maken en die je kunt gebruiken om beter met de lastige dingen in je leven om te gaan. Te moeilijk denk je? Voor mij is het niet snel te moeilijk, dus kom maar op met je hulpvraag!
Velthuis Remedial Teaching & Coaching is lid van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland, een groot netwerk waarin ik mijn kennis en ervaring kan delen, kan overleggen met andere autisme-specialisten en op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen.
Van de basisschool naar de brugklas: hoe vind ik mijn weg in het voortgezet onderwijs?
Alles anders
In groep 8 was je nog de oudste van de school, kende je zo’n beetje iedereen en was je week bijna altijd gevuld met dezelfde dingen. Lekker overzichtelijk dus. Maar in de brugklas staat dat opeens allemaal op zijn kop: jij bent het jonkie, de brugpieper. Die verdwaasd zijn weg probeert te zoeken in dat grote gebouw. En erg moet wennen aan elk uur een andere leraar voor de klas en de krioelende massa leerlingen in de pauze. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de berg huiswerk die je dagelijks te verstouwen krijgt en de toetsen die voortdurend op de loer liggen. Hoe vind jij je weg in het voortgezet onderwijs?
Overzicht
Voor de meeste leerlingen op het voortgezet onderwijs (want ja, ook na de brugklas kan het soms nog niet lekker lopen) is het vooral lastig om overzicht te houden. Met een goede planning (voor school én privédingen) kun je al veel winst boeken en als je daarnaast nog tips krijgt over de beste leermanieren en hulpmiddelen om jou te ondersteunen bij het leren, ben je vaak al een heel eind op de goede weg. En dat levert dan meestal weer betere cijfers, tevreden ouders (geen gedoe meer over huiswerk – heerlijk!) en meer vrije tijd voor jezelf op. Klinkt goed toch? Ik help je graag!
Ik vind dat Désirée mij goed geholpen heeft, vooral hoe ik het beste leren kan. Achteraf wist ik wel hoe het moest, maar het lukte niet omdat het zoveel was. Ik ben erg blij dat het zo gegaan is en het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven.
Met Désirée heb ik 2 leerlingen met een cluster 3 indicatie in begeleiding gehad. Goede en zinvolle overlegmomenten. Desirée zoekt contact wanneer dat nodig is en staat open voor overleg en suggesties.