ASS, is dat besmettelijk?
ASS, wat betekent dat?
Grote kans dat je de afkorting al eens bent tegengekomen, maar even grote kans dat je geen idee hebt wat ASS betekent. Net zoiets als COVID? En zou het dan net zo besmettelijk kunnen zijn? Ik zal je meteen maar uit de droom helpen: ASS is de afkorting van Autisme Spectrum Stoornis. Dit is sinds 2013 de nieuwe naam voor alle vormen van autisme en de stoornissen die daaraan verwant zijn. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan wat we vroeger klassiek autisme, Stoornis van Asperger of PDD-NOS noemden. Tegenwoordig vallen al die vormen samen onder de noemer ASS, wat de meeste mensen kennen als autisme dus. Het gaat allemaal over hoe informatie in je hersenen verwerkt wordt, niks besmettelijks aan dus!
Hoe kom je aan ASS?
Volgens informatie van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is autisme in hoge mate erfelijk en kunnen ook omgevingsfactoren een rol spelen (bijvoorbeeld vroeggeboorte, de leeftijd van de vader, bepaalde giftige stoffen, maar ook een moeder die een geneesmiddel voor de behandeling van epileptische aanvallen heeft geslikt of diabetes, een te sterk werkend immuunsysteem of tekort aan vitamine D had). Waarschijnlijk gaat het in de praktijk om een combinatie van er aanleg voor hebben en invloeden uit de omgeving die het ontstaan van autisme triggeren. Ook is het mogelijk dat ASS spontaan ontstaat door een verandering in de genen, een afwijking in het erfelijke materiaal (DNA) dus. Net als bij een vingerafdruk is het DNA van ieder mens verschillend.
Wat houdt Autisme Spectrum Stoornis in?
Als je op internet gaat zoeken naar de definitie van ASS kom je heel veel moeilijke termen en ingewikkelde theorieën tegen. Gelukkig wordt het op de website van de Hersenstichting in begrijpelijke taal uitgelegd: “Als je de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) hebt, wordt informatie in je hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Een ASS is niet bij iedereen hetzelfde, de kenmerken kunnen per persoon verschillen. Die kenmerken hebben wel altijd te maken met twee dingen. Hoe je met anderen omgaat”…… “Hoe je je gedraagt.” Algemeen gesproken heeft iemand met ASS meestal sneller last van prikkels: dingen die ze horen, zien, ruiken, proeven en voelen kunnen heftig bij hen binnenkomen. Ook kunnen ze meer moeite hebben met alles rondom sociaal contact en kan omgaan met (plotselinge) veranderingen lastig voor hen zijn.
Enne….. hoe kom je er weer vanaf?
ASS gaat over ontwikkelingsstoornissen en die zijn niet te genezen, maar je kunt er zeker wel mee om leren gaan. Omdat iedereen verschillend is, zijn er veel vormen van autisme: ieder persoon met ASS heeft zijn of haar eigen variant van de stoornis. Dit heeft te maken met de ernst van je symptomen maar ook met o.a. je karakter, je omgeving en bijvoorbeeld de school waar je op zit. De ondersteuning die je nodig hebt is daar dan ook van afhankelijk en zou dus voor iedereen verschillend moeten zijn. Zorg op maat is daarom bij ASS in mijn ogen onontbeerlijk om positieve ontwikkelingen in gang te kunnen zetten.
Oudervereniging Balans zegt hierover: “Er bestaat geen behandeling om een autismespectrumstoornis (ASS) te genezen. Er zijn wel manieren om negatieve gevolgen te verminderen.” …… “Te denken valt aan begeleiding op school, gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining, oudergesprekken en opvoedondersteuning. Er bestaat geen medicijn voor autisme, maar in sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om bijkomende problemen zoals angst, depressie, concentratieproblemen of agressie te verminderen.”
Dus kun je er vanaf komen? Als je kijkt naar de medische uitleg van ASS zou je zeggen van niet, maar ik ben al verschillende jongeren en volwassenen tegengekomen die aangeven dat ze zo goed met hun autisme hebben leren omgaan dat ze er in het dagelijks leven geen last meer van hebben en ook andere mensen niets bijzonders aan hen merken. En volgens mij hoef je geen diagnose te hebben om dat punt te willen bereiken in je leven.
Wat is er leuk aan ASS?
Ik houd van mensen die zichzelf zijn, eerlijkheid hoog in het vaandel hebben staan, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en zich aan afspraken houden. En laten dat nou nét de eigenschappen zijn die veel mensen met autisme gemeen hebben. Daarnaast zijn ASS’ers vaak ook doorzetters: harde werkers die logisch denken en zich erg goed kunnen concentreren en dat zijn mooie eigenschappen om mee te werken als begeleider. Je moet wel wat kunnen hebben, want eerlijk is bij hen ook echt altíjd eerlijk, dus als iets niet goed is zul je dat onomwonden te horen krijgen. Maar daar tegenover staat dat je dus ook bedolven kunt worden onder welgemeend, positief commentaar en dat is hartverwarmend. Alle reden dus voor mij om, hoe groot de uitdaging ook is, op zoek te gaan naar passende begeleidingsmogelijkheden. Door goed te luisteren, alles positief te benaderen en kansen te benutten vind ik altijd wel een manier om aan te sluiten op de behoeftes: There is always a way!
Help! Ik heb te veel keuzes
Neem bijvoorbeeld de 12-jarige jongen die bij mij kwam met de vraag om hulp bij het aanbrengen van structuur in zijn leven. Een van de dingen waarmee hij helemaal vastliep was om zelf zijn vrije tijd in te delen. Na het samen in beeld brengen van zijn gedachtes en gevoelens (letterlijk: door te tekenen hoe het in zijn hoofd werkt) werd hij zich bewust van zijn belangrijkste drempel bij het invullen van zijn vrije tijd: keuzestress! Het bleek dat hij al vastliep bij de eerste keuze: ga ik naar buiten of blijf ik binnen? En ja, daarna volgen er dan nog zóveel andere mogelijkheden: Alleen of samen? Een spel of iets creatiefs? Op de computer of iets zonder beeldscherm? Etc.etc. De oplossing was toen snel gevonden: samen maakten we een grote poster met een schema erop dat hij met zijn vinger kon volgen op het moment dat hij zelf zijn activiteit kon kiezen. Door er heel veel -maar wel kleine- stapjes van te maken werd het voor hem veel eenvoudiger om keuzes te maken en dat scheelde enorm veel stress en onbegrip uit zijn omgeving. En zelf was hij super betrokken bij het hele proces, waardoor het een groot succes voor hem werd. Mooi om daarbij te mogen helpen!
ASS aan de basis van mijn bedrijf
Toen ik bij een voormalig werkgever wegging, spraken meerdere ouders hun teleurstelling uit: ik was juist de reden dat hun kind daar naartoe ging en het zo naar zijn of haar zin had! De speciale band die ik met een jongen met ASS daar had opgebouwd was, naast die positieve reacties van ouders, eigenlijk de voornaamste reden dat ik mijn eigen praktijk oprichtte. Want hem wilde ik graag blijven begeleiden en waarom niet mijn eigen sterke kanten inzetten om nog veel meer kinderen en jongeren te gaan helpen? Zo kon ik dat gaan aanpakken op de manier die het beste bij mij én bij mijn cliënten paste. Tot op de dag van vandaag heb ik nog contact met deze (inmiddels volwassen) jongen en wij zijn beiden dankbaar voor de rol die we in elkaars leven mochten (en nog mogen) spelen. De basis? Wederzijds vertrouwen. De kern? Denken in mogelijkheden. Onze kracht? Elkaar versterken. En niet te vergeten de humor die we samen delen!
Samenwerkingsverband Autisme Gelderland
Velthuis Remedial Teaching & Coaching is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG): in de provincie Gelderland hebben instellingen uit alle sectoren hun krachten gebundeld met als doel om een sterk netwerk te vormen waardoor de zorg voor mensen met autisme overzichtelijk en toegankelijk wordt. Ik kan hierdoor actief meewerken aan het verbeteren van de zorg voor mensen met autisme en een directe bijdrage aan geïntegreerde zorg leveren. Samen delen we de kennis over autisme en zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
(Bron: www.autismegelderland.nl)
Personal coach nodig?
Heb jij ook behoefte aan iemand die jou helpt om te ontdekken wie je bent, je autisme beter te leren begrijpen en samen op zoek te gaan naar jouw talenten? Kies ook voor begeleiding met een aanpak die precies bij jou past, dat kan jou zeker helpen stappen te maken in je ontwikkeling.
Kom gerust eens kennismaken, dan kun je zelf beoordelen of we een klik hebben. Ik help je graag!