top of page

De kracht van een positieve mindset

Wat is mindset?

Je hoort het tegenwoordig overal, de term mindset, maar wat is dat nou eigenlijk? Je kunt het omschrijven als de manier waarop jij denkt over je intelligentie, je vaardigheden en je kwaliteiten. Op de website van kennisplatform voor het onderwijs Wij-leren.nl vind je een uitleg over de theorie die psychologe Carol S. Dweck over mindset ontwikkelde en o.a. toegelicht heeft in haar boek Mindset, de weg naar een succesvol leven: “Deze Amerikaanse psychologe beschrijft haar bijzondere ontdekkingen na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes. Wat ontdekte ze? Niet alleen onze talenten en vaardigheden zorgen voor succes. Het hangt ook af van onze mindset, onze denkstijl. Ze ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset. Na een introductie over de mindsets schrijft Carol Dweck over de invloed van de mindset op de verschillende terreinen: sport, leiderschap, liefde, ouders en leraren.” Deze mindsettheorie heeft al jaren een belangrijke plaats in de wereld van psychologie, begeleiding en coaching. De vaste mindset wordt ook wel fixed mindset genoemd en de op groei gerichte mindset kom je vaak tegen als growth mindset.

Vaste mindset

Vind jij dat kwaliteiten vaste eigenschappen zijn en dat het deze eigenschappen zijn die ervoor zorgen dat je succesvol bent? Dan heb je waarschijnlijk een vaste mindset. Vaak heb je dan het gevoel dat jouw goede resultaten iets zeggen over wie jij bent. Dingen gaan doen waar je niet goed in bent, opbouwende kritiek incasseren en het zien van succes bij anderen kunnen dan voor jou lastig zijn. Hoe je jezelf moet zijn weet je niet goed, je kwetsbaar opstellen voel je als zwakte en om hulp vragen doe je liever niet. Want wat als je dom overkomt, faalt of je afgewezen voelt? Daar wil je niet aan denken! Het zorgt er wel voor dat het blijven ontwikkelen bij jou niet vanzelf gaat, dat kan je onzeker maken en een naar gevoel geven.


Groeimindset

Ben jij ervan overtuigd dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vaststaan, maar dat je je verder kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen, dan kun je dat omschrijven als een groeimindset. Je durft jezelf te zijn en ziet het niet als zwakte om je kwetsbaar op te stellen, maar juist als een kracht. Ontwikkelen? Jazeker, leuk! Maar je weet dat dat niet vanzelf gaat, dat je uitdagingen aan moet gaan en er moeite voor moet doen om verder te komen. En heel belangrijk: fouten maken mag! Deze leerhouding maakt dat je meer ontspannen in het leven kan staan en bezorgt je vaker een positief gevoel over jezelf. En zeg nou zelf: wie wil dat niet? De moeite waard dus om er energie in te steken om dat te bereiken.

Mindset veranderen, kan dat?

Zowel in mijn persoonlijk leven als in mijn werk heb ik al vaak ervaren dat het een groot verschil maakt hoe je tegen de dingen aankijkt. Stap je ergens in met de gedachte: dit is te moeilijk en het gaat me vast niet lukken, dan zul je merken dat het ook inderdaad moeizaam verloopt. Maar vertel je jezelf iets bemoedigends als: ik ben goed voorbereid en ik kan dit, dan heeft dat meestal een positief effect op het verloop van de gebeurtenissen. Dus ja, je mindset veranderen kan, maar het kost wel de nodige inspanning om het positief denken aan te leren en je helemaal eigen te maken. En dat begint allemaal met het je bewust worden van jouw manier van denken en handelen, want dan pas kun je open staan voor verandering. Lastig? Je kunt je troosten met de gedachte dat je zeker niet de enige bent bij wie mindset een grotere rol blijkt te spelen dan je altijd had gedacht en dat er velen je zijn voorgegaan in het succesvol veranderen daarvan.

Fan van positief denken

Een mooi voorbeeld dat inzicht geeft in hoe mindset voor (of tegen) je kan werken vind ik het basketbal-experiment van illusionist en arts Victor Mids (bekend van zijn tv-programma Mindf*ck). Kijk maar eens op YouTube en laat je verbazen en inspireren door de kracht van mindset. En als je dan toch bezig bent, surf dan ook nog even naar de website van Omdenken, want zij hebben een verfrissende kijk op het omgaan met problemen. Ik omarm hun visie waarin je de dingen accepteert die je niet kunt veranderen en op zoek gaat naar de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan als je niet blijft hangen in belemmeringen. Het glas blijft daardoor steeds halfvol en het creatief werken aan oplossingen zorgt voor een boost aan positieve energie en dat is dan ook precies wat je met een groeimindset kunt bereiken. Je kunt mij dus wel bestempelen als een echte fan van positief denken.

Waarom werken aan mindset?

Zoals bovenstaand voorbeeld al laat zien maakt het een wereld van verschil als het je lukt de omslag te maken naar een positieve denk- en leefstijl. Ik houd van de uitdaging om samen uit te zoeken welke talenten je kunt gebruiken om de problemen die je op je weg tegenkomt te overwinnen. En dan te zien hoe er langzamerhand een omslag plaatsvindt van een gevoel van: ik kan het toch niet; alles overkomt me, naar: ik heb zelf invloed op de dingen die gebeuren en op deze manier lukt het me wél. En het effect? Je ontdekt welke strategieën bij jou passen, je voelt je sterker, je prestaties worden beter (en dat terwijl we resultaten minder belangrijk hadden gemaakt) en je leert denken in mogelijkheden. En daar heb je dan weer je leven lang plezier van.

 

Ook een ruggesteuntje nodig?

Ik denk dat voor elk probleem een oplossing is te vinden. Door mijn aanpak van goed luisteren, op zoek gaan naar mogelijkheden en net zo lang doorgaan totdat er (kleine of grotere) stappen worden gemaakt, heb ik al veel leerlingen en studenten kunnen helpen. Niet voor niets is mijn motto ‘There is always a way’. Kortom: we zoeken samen net zo lang door totdat we de manier gevonden hebben die het beste bij jou past, je doelen bereikt zijn en jij beter in je vel komt te zitten.

Benieuwd wat een positieve mindset voor jou kan betekenen?

Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen, dus stuur gerust een berichtje, ik help je graag!

Hartelijke groet, Désirée.

website-afbeelding-01.png

Velthuis Remedial Teaching & Coaching

Persoonlijke begeleiding op maat

Wolsinkweg 5A

7256 KA Keijenborg

website-afbeelding-02.png

Het SAG is een groot netwerk waarin ik mijn kennis en ervaring kan delen, kan overleggen met andere autisme-specialisten en op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen.

bottom of page